fredag den 20. september 2013

Lortearbejde ...


Den længe ventede regntid er så småt på vej her i Uganda, og det betyder masser af markarbejde for befolkningen, da ca. 80 % af uganderne lever af landbrug. Og da vi jo bor på en farm, kan vi jo ikke undgå at få lyst til at hjælpe med.

Tirsdag efter skole trak vi derfor i arbejdstøjet, og begav os ud i marken sammen med farmens arbejder Francis, uden rigtigt at vide hvad vi skulle. Bag bananplantagen blev vi mødt af John, en anden arbejder fra farmen, og en flok drenge. Inden længe blev vi klar over, at dagens tjans var indbefattet af lort; Vi skulle gøde jorden med hønselort! Vi fik hver en balje, og 2 håndfulde møg skulle nu spredes på jorden i rækker, med 2 fødders mellemrum. Lad mig blot sige; det var rart at få vasket hænder og få et bad, da vi var færdige. Men selv om det var en smule ulækkert, var det alligevel rigtig sjovt at være med til at arbejde på ægte afrikansk manér, og da hønselorten slap op, og halvdelen af marken var gødet, kunne vi igen spadsere hjem med god samvittighed.

Hønselorten fordeles på marken.. (;
Da undervisningen på skolen torsdag var veloverstået, begav vi os igen afsted mod marken, der nu var klar til at blive tilsået med majs. Her blev vi mødt af John og en sæk med majskolber. Han var meget ærlig og fortalte at han var ret træt, og virkede glad for at vi kom og gav en hånd med. Tænk at gå en hel dag, frem og tilbage på en mark, og lægge majskorn i jorden! Vi fik hver tildelt et par rækker vi kunne starte i, og dagens arbejde bestod nu i at pille majsene af kolberne og placere 3 majs i rækkerne med 2 fødders mellemrum. Bagved os gik et par drenge med hakker og blandede jord, hønselorts gødning og majs. Så nu er der blot tilbage at vente på mere regn, så vi kan se det hele spire. Fere drenge arbejde på farmen i deres ferier, for at tjene penge til at betale for deres skolegang.


Flere afrikanere har spurgt mig om, om vi også bruger hakker i Danmark når vi arbejde i marken. Men jeg må forklare dem, at vi har traktorer der gør langt det meste arbejde for os. Det må være utrolig svært for dem at sætte sig ind i, når næsten alt de kender til, er arbejde med håndkraft. Men jeg må sige, at det var utrolig spændende at være med til at arbejde i marken, på deres vilkår. At stå med hønselort på hænderne, og mærke på egen krop, at tingene ikke bare sker af sig selv, men at de her virkelig arbejder for føden! Først at gøde marken med lort, pille et majskorn af kolben og lægge det i jorden, se dem gro, og så om 3 måneder måske være heldig at kunne hjælpe til med at høste dem. Tænk at et så lille majskorn kan blive til en stor majsplante og bære nye majskolber. Det er da egentlig ret tankevækkende og fascinerede! 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar