torsdag den 7. februar 2013

Kamuzinda FarmForestil dig, at du vågner kl. 4 ved lyden af en gris der grynter højt, og en anden gris der straks svarer igen mindst lige så højt. Du falder halvt i søvn, og vågner igen ved lyden af en hane der fortæller, at han også er vågen. Du vender og drejer dig, og kommer til at lytte til de utallige græshopper, der pipper med, og kan nu ikke afvige fra dem. Vender dig igen, og registrerer nu hvor varmt du i virkeligheden har det. Det må være tæt på kogepunktet.. Falder langsomt i søvn igen, mellem nogle af hanernes mange skrål. Vågner igen da arbejderne udenfor nu er stået op, og er begyndt på dagens gerning. Ser på klokken, og erkender, at en ny dejlig dag nu må være begyndt! (:
Det skal dog siges, at det med lidt tålmodighed og et godt sovehjerte, godt kan lade sig gøre, at sove længe (sove over sig).. (:
Nicoline og jeg
Hovedbygningen på farmen.
Døren længest til højre er indtil Pontiano. Dørene i midten er til shoppen, kontor og et lille "offentligt toilet". Mens døren længest til venstre er indtil vores volontørlejlighed.
Landbrugsprojektet som Kamuzinda Farm bygger på, blev startet i 2004 af den danske ægtepar Dan og Birgitte. Farmen har gennem årene udvidet og udviklet sig mere og mere, men på flere områder er det desværre gået lidt i stå. En stor stald indbyder til en stor grisebestand, men salget af grisekød er ikke så godt hernede for tiden, så mange båse står desværre tomme.

Sweet Mbizi (gris på lugandisk)
Derudover holdes der også en smule høns, nogle ænder, og ikke at forglemme hunden Chester, der passer godt på os.
En anden vigtig del af farmen, er kaffeplanterne. Der sælges frø i farmens shop, og folk  kommer for at se hvordan de passes, plejes og vokser. 
Små kaffeplanter
Til farmen hører desuden en del jord, hvorpå der er plantet en masse lækker frugt, som vi nyder godt af. Forestil dig f.eks. at gå udenfor din dør, pluk din egen frugt, og nyd f.eks. den lækreste og mest saftige ananas, du nogensinde har smagt! Eller start din morgen med en virkelig solgul, sød og ”saftig” banan. Dansk frugt er virkelig ingenting i sammenligning! Desuden er her også papaya og spandevis af passionsfrugter der med deres grene danner garage og pryder tørresnorene (eller også er det nok nærmere tråden der holder passionsfrugterne oppe, der anvendes som tørresnor..)
Pontiano har også jord i en kort gåafstand fra farmen, hvor der dyrkes bunkevis af bananer og majs.

Majsene høstes og tørres på staldloftet
Hvis ikke du skulle have fået indtrykket, så er Kamuzinda Farm et sted, der altid summer af liv, hvis ikke fra mennesker, så fra dyr. Farmen drives som nævnt af ægteparret Rogers og Pontiano, der har 4 børn; Halle, Tina, Enog og Solmon. Så med 4 små børn, er der stort set altid liv og glade dage, så længe solen er oppe. Francis er ansat på farmen, og går og tager sig af mange af de praktiske ting og pasning af jorden. Der er også ofte andre hjælpere udefra, der hjælper til med nogle af Pontianos mange projekter. Desuden har Pontiano også en nevø, der når han ikke studerer, kommer meget på farmen og hjælper til. 
Ikke at forglemme er farmens kære shop. Her sælges der ud af ris, kiks, vand, sodavand, glas, taletidskort osv. Samt bl.a. kød, æg bananer og ananas fra farmen. Shoppen passes af den altid smilende Destiny, der sidder der hver dag fra ca. 7:30-19:00, og kun har fri søndag. 
Shoppen
Friske bananer og ananas klar til salg.
De grønne bananer bruges til den afrikanske ret  Matooke
Jeg havde faktisk det indtryk, at uganderne, (mange pga. deres tro), holdt fri om søndagen. Men det gør de ikke. Er der gang i et projekt på farmen, så kommer arbejderne alle ugens dage. Dog går Pontiano op i, at han selv og hans familie holder fri om søndagen og tager i kirke. 

Koret synger i kirken

Enog og jeg
Skraldebiler findes der ikke rigtig noget af hernede, hvilket betyder, at folk selv skal komme af med skraldet.   Det gøres blot ved at man smider det i en stor bunke, og brænder det af. Dog har vi jo en del skrald fra frugter osv, som de kære grise nyder godt af(:
"Skraldespanden"
Som det nok er bemærket, så er internetforbindelse (og mobildækning) ikke noget der fungerer på højeste plan. Internettet går over en computer der er placeret på staldloftet. Denne går dog ud, når strømmen går, hvilket betyder at internettet forsvinder (hvis der da var noget i forvejen). Derfor tager vi næsten dagligt en tur på loftet, og trykker på nogle knapper, for måske at være heldige, at nettet virker. Nogle siger, at der er rotter deroppe, så vi holder os væk derfra efter det er blevet mørkt.. (:
Internetskabet på loftet
Her ses det også, at væggene på loftet kun består af søjler. Dog med blikplader imellem nogle af stederne.
Farmen er hegnet ind, hvilket er meget normalt for huse af en sådan slags som Pontianos, og om natten holder en lokal mand ved navn Jovinali vagt. Jeg forestillede mig han sad på en stol under halvtaget eller noget, men nej. Jeg var på vej i seng, og ville lige låse døren ud. Ud af vinduet ser jeg en hætteklædt mand sidde i skrædderstillig midt på gårdspladsen, og med hænderne samlet i skødet. Når det er mørkt i afrika, så er det virkelig mørkt, så jeg kunne blot se denne mørke skikkelse og et kulsort ansigt. Tror nok jeg skreg en smule indtil Nicoline kom. Vi fik opdigtet et par historier den aften, men blev enige om, at han jo var på samme side af hegnet som os, så det jo måtte være ham der var nattevagten der skulle passe på os. Men ja der er ikke sket noget uhyggeligt om natten hernede, endnu, så han passer da på os, om han så er vågen eller ej.. (:
Solnedgang over farmenIngen kommentarer:

Send en kommentar