fredag den 22. november 2013

Tusimba malagala


Det var lige præcis hvad Sara og jeg lavede tirsdag i sidste uge. Og hvad er så det?
3 ledetråde: Mark, hakke, planter.
Har I ikke gættet det endnu, kan jeg fortælle, at det på luganda betyder: ”Vi planter sweet potatoes”. Vi havde endnu endu engang trukket i arbejdstøjet, og ville understrege, at vi jo ikke bor på en farm for ingenting.

Vi havde dog aldrig klaret det ude Poul og Mike, vores 2 læremestrere. Mike går i skole i P5, og kommer ofte og arbejder på farmen efter skole, og ellers i weekenderne og ferier. Herved tjener han penge så han kan betale for sin skole. Poul har det svært ved skolen, og hans forældre besluttede derfor at han ikke skulle gå i skole længere, men i stedet arbejde fuld tid på farmen, så han kan lære en masse om det at være farmer, og så han kan bruge det senere i livet. Fedt at hans forældre ser og giver ham mulighed for at lære på andre måder, men virkelig ærgerligt at de dropper hans skolegang! En del børn falder fra i skolen og bliver betegnet som slow learners. Vi har snakekt meget om, at en af grundene kan være ordblindhed. Det er der ingen der bliver testet for her, men uden tvivl mange der lider af alligevel.

Poul og Mike havde derfor fuldstændig styr på hvordan kartoflerne skulle plantes, og de fulgtes med os gennem bananplantagen og ned til majsmarken. Pga. mangel på regn, var et stort stykke af de majs vi havde sået slået fejl, og Pontiano har derfor valgt at plante sweet potatoes i stedet for. 
Så store er vores majs blevet, som vi plantede tidligere (:
Vha. en ko, havde de fået lavet render og små bakker, hvorpå kartoffelplanterne skulle sættes. Så var det ellers bare frem med den afrikanske hakke; kæp/pind med metalblad for enden, og der skulle hakkes render i de små bakker.
Poul forsøger at lære mig at hakke
Sarah er i fuld sving
Søde Francis, der også arbejder på farmen, kom lige et smut forbi
Herefter skulle de små kartoffelplanter plantes. Det var en smule svært at se, hvad der var op og ned på de små planter, og måske syntes Poul og Mike, at vi spurgte ret mange gange..(;
Poul kommer med de sweet potatoes der skal plantes - selvfølgelig på afrikansk manér
Det er nu en smule hårdt for ryggen, sådan at være farmer i Afrika, men super super hyggeligt var det! Og så fik vi tilmed lært endnu et par lugandiske ord til vores ordforråd(:

We did it (:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar