”Gates of Happines Ministries Uganda”, er en nyoprettet organisation i
Kyanamukaaka, nær Kamuzinda hvor vi bor. Som de selv udtrykker det, ønsker de,
at bringe den tabte glæde tilbage det lokale folk. Især fattige og forældreløse
børn, står deres hjerte meget nært. Direktøren for organisationen hedder Alengo
John, og arbejder på kontoret på det lokale lægehus. Formanden er Herbert,
lærer på Cornerstone skole, hvor vi underviser. De forsøger at lære børnene
forskellige færdigheder, så børnene kan tjene lidt penge, og derved få råd til
at gå i skole. Organisationen er kun godt 6 måneder gammel, men hjælper nu godt
30 børn, de fleste under 14 år, som gerne samles hver lørdag. Indtil videre har
de lært børnene at lave forskellige smykker af papir, samt at lave håndsæbe af
bl.a. urter.
Medlemmerne af bestyrelsen af Gates of Happines |
Da jeg stadig var i Danmark, blev jeg spurgt af Herbert, om jeg havde
lyst til at lære dem om sundere brød, og hvordan de kunne bage det. En
spændende udfordring, som jeg sagde ja til, uden rigtig helt at vide hvad jeg
gik ind til. Til min glæde, havde mine rejsekammerater samme lyst som mig, til
at hjælpe denne organisation, og da vi ankom til Uganda, fik vi aftalt en dag,
hvor workshoppen skulle afholdes. Denne dag fandt sted i lørdags.
Vores fine plakater - klar til foredrag |
Foredraget og workshoppen kom først og fremmest til at handle om sund
mad, og herunder bl.a. brød. Vi forsøgte at give dem noget meget basal viden om
kulhydrater, fedt og proteiner, og hvordan en sund sammensætning af disse burde
være. Desuden snakkede vi lidt om vigtige vitaminer, og lagde vægt på en
varieret kost. Her i Uganda, spiser de et meget stort varmt måltid mad til
middag. Et måltid, der ofte ligner det fra dagen før. Variationen kan ligge
mellem ris og bønner, porcho og bønner eller matooke og bønner (dette er dog
ret dyrt for tiden pga. mangel på regn). Kød er heller ikke billigt, og fås
derfor kun til særlige lejligheder. Sommetider kan grøntsager, såsom tomater og
kål, finde vej til deres tallerken, men de udgør en meget lille procentdel. Vi
forsøgte derfor, at lære dem vigtigheden af en varieret kost og hvordan man
kunne reduceret indholdet af de utrolig mange kulhydrater, som de indtager.
Foredrag - det foregik i kirken |
Selv om der ikke findes én eneste Mc Donalds her i Uganda, så forstår
de virkelig hvordan man frituresteger. Mange ugandere bruger utrolig meget olie
i deres madlavning. Vi forsøgte derfor også at lære dem lidt om olie, hvor
usundt det er i store mænger, især når det bliver varmet op, og hvilken skade
det kan gøre på ens krop.
Vi serverede hjemmeb(r)agt rugbrød De synes det var lidt underligt, og spurgte om der ikke skule noget mere sukker i.. (; |
Vi er langt fra eksperter på dette område, men selv en helt basal viden
om sund mad, er mere end hvad de kender til. Bare at fortælle dem, at 3 teske
fuld sukker i sin te hver dag, ikke er sundt, overraskede dem.
Efter foredraget, var det tid til den mere praktiske del. Og hvad gør
man, når man blot har et bål til rådighed? Man laver selvfølgelig SNOBRØD! (:
En ting som de aldrig havde prøvet før. Sammen med børnene og de voksne (der
var mindst lige så interresserede), gik vi først i gang med at lave dejen. Som
mange andre steder i verden, er det kun lyst brød der kan købes her i Uganda.
Tilmed smager det utrolig sødt, som om der er tilsat ekstra meget sukker. I det
hele taget, går de meget ind for at deres mad skal smage meget sødt! Da vi
lavede dejen, fosøgte vi derfor at lære dem, at lave brød med kun en smule
sukker. Desuden lærte vi dem, hvordan man bl.a. kan tilsætte revet gulerod,
knuste g-nuts eller sesamfrø, for at gøre brødet sundere. Varianter de aldrig
havde set før!
Der skrælles gulerødder De var meget fascinerede af vores skræller og vores rivejern |
Opskriften følges meget nøje |
Et par af de søde børn (: |
Vi fik tændt bål, sat brødet på pinde og fundet en ægte
lejrbålsstemning frem. Jeg er gammel spejder, så det var helt nostalgisk at
sidde her midt i Afrika og bage snobrød! Og jeg må sige, jeg har aldrig bagt et
bedre snobrød end her! Alt bliver bare bedre her i Afrika(;
I dagens anledning, havde vi medbragt ketchup og marmelade, som de
kunne få til deres hjemmebagte brød. De fleste havde aldrig før i deres liv
smagt marmelade. Men det blev et hit(;
Bålhygge ! (: |
For at være ærlig, så har jeg aldrig smagt så lækre snobrød! Alt er bare bedre i Afrika (; |
Mmm.. (: |
Børnene sang for os, og den lokale politimester kom forbi, for at sikre sig at alt foregik som det skulle (: |
Efter at børnene havde brugt dejen op, og fyldt en pose med ekstra
brød, var det tid til at spadsere hjem til John, hvor hans kone havde forberedt
frokost til os. Et festmåltid med ris, poscho, matooke, bønnesovs, kød og
forskellige grøntsager. Super lækkert. Men at omvende en afrikaner, fra at
spise kæmpe portioner, når de får sådan en masse lækre ting serveret, tager
vidst mere end en enkelt dag(;
Efter at vi var blevet propmætte af alt den lækre lokale afrikanske
mad, fik vi en rundvisning på lægehuset, hvor John arbejder. En stor kontrast
til det kliniske miljø vi kender fra Danmark! Billerder siger vidst mere end ord:
Sygeplejersken på lægens kontor |
Tandlægestolen.. |
John og jeg i medicin-rummet |
En lidt hård hospitalsseng.. |
På rundtur i lægeklikken. Her er de ved at få istandsat en operationsstue.. |
Fødestuen ... |
En lang og indholdsrig dag var nu ovre. Det var vildt spændende, og
ikke mindst udfordrende, at lære afrikanerne bare en lille smule om sundhed og
mad. For som vi har vores spisevaner og normer i Danmark, så har de
selvfølgelig også deres her. Men det var utrolig spændende at mærke deres
interesse for at lære nyt om emnet. Og mange gange overraskende, hvor lidt de
mange gange egentlig vidste, om det de hver dag kommer i maven! Glæden over dagen
var gensidig, og det er allerede aftalt, at vi skal mødes igen senere på
efteråret. Kan man være andet end glad for sådan en skøn dag, i dejligt selskab!
En flok af børnene fra organisationen, sammen med bestyrelsen og de hvide mzunguer |
Ingen kommentarer:
Send en kommentar